Konstens Hus

Konstens hus för vilda idéer....

...och spännande möten

(...)

Röster om Konstens hus

Walle Dickson, gallerist:

- Samhället ropar efter konstnärernas kreativitet. Konstens hus skulle kunna ha ett verksamhetsområde där konstnärer arbetar fritt efter uppdrag exempelvis från näringslivet.

Cesilia Ekroth, konstnär:

- Konstnärerna behövs som visionsgivare i samhället. Det är viktigt att konstnärerna är med i ett tidigt skede, så att visionen kommer först.

Behnn Edvinsson, rektor:

- Husbyggande har alltid handlat om visioner. Ett tag skulle vi ha små rum i källaren på skolan, där folk kunde skrika primalskrik.

(...)

Omkring två månader har arkitekten Bengt Warne haft på sig att omsätta Eva Fidjelands idé till byggnadsritning. Han har flera förslag, men det här består av ett stenhus omslutet av ett växthus. Inte bara för uppvärmningens skull, där glashuset blir en gigantisk solfångare, utan också som den välkomnande gest Eva Fidjeland efterlyser.

Inuti sitt hus har han ritat flera trädgårdar, en tropisk trädgård, en medelhavsträdgård och en eller flera svenska trädgårdar.

Bengt Warne, som väckt internationell uppmärksamhet som arkitekt, vill skapa en `sinnlig, funktionell arkitektur som kan ge inspiration.´

Han anser att de tekniska lösningarna redan finns för att vi skulle kunna bygga och bo mer lustbetonat, hälsosamt och ekonomiskt.

TINA JEPPSON
Barometern den 20 februari 2002

http://KonstensHus.n.nu

 

(...)

- Byggbranschen har börjat ana något som glasbruken i Småland har insett för länge sedan - den kostnad det innebär att knyta konstnärer till sig får företaget mångfalt igen på lång sikt, förutsatt att man låter den konstnärliga processen ha sin gång. Byggbranschen behöver knyta konstnärer till sig eftersom de byggt så många sterila, människofientliga områden som ingen vill bo i om de inte tvingas till det av olika anledningar.

Hon tror att  om politiker höll sammanträden i rum där deltagarna kunde ligga på divaner av siden och päls, ha fruktfat och andra läckerheter framför sig och en vacker belysning istället för flimrande neonrör, skulle besluten bli annorlunda.

Börja med Regionförbundet!

- Regionförbundet kan man ju börja med och se vad som händer i Kalmar län. Inom tre år kommer länet att vara landets rikaste i stället för det fattigaste, tror hon. (...)

GUN NILSSON

Östra Småland den 10 maj 2000